Montage dakpanplaten; stappenplan & tips!

Dakpanplaten van Dak en Wand Twente zijn eenvoudig te monteren, duurzaam en kleurvast. In deze handleiding begeleiden we u in 3 handige stappen bij het zelf monteren van uw dakpanplaten. U begint met het bepalen van de maten van de platen. Vervolgens wordt er aandacht besteed aan de onder constructie. In de derde stap staat beschreven hoe de dakpanplaten monteren er uit ziet. Op deze manier wordt het een fluitje van een cent om zelf nieuwe dakpanplaten op het dak te plaatsen. Bij vragen kun u uiteraard contact met Dak en Wand Twente opnemen.

Maat bepalen:

Voordat u aan de slag gaat, bepaalt u de benodigde maten van de dakpanplaten. Het is het handigst om het dak uit te tekenen op grafisch papier, zo brengt u duidelijk in beeld hoeveel vierkante meters u precies nodig heeft. Meet het dak van hoek naar hoek. Zijn de maten verschillend? Dan is het dak scheef. Doorgaans zijn deze verschillen weg te werken bij het windveer detail, maar bij een te groot verschil moet het dak of de lengte van de platen veranderen.

Dakpanplaat monteren

Het dak moet een minimale hellingshoek van 8° hebben. Zo voorkomt u dat water de dakpanplaat op kan stuwen. Zorg tevens voor voldoende overlap van de dakpanplaten, zeker bij een lage hellingshoek. Dit voorkomt opstuwing van water.

Hou ook wat ruimte over waar de platen in de nok bij elkaar komen voor optimale ventilatie en laat ze 20 tot 40 mm uitsteken buiten de dakrand. Regenwater kan zo makkelijk in de goot terechtkomen en de dakrand is beschermd tegen water en vochtvorming.

Dakpanplaat kopen bij Dak en Wand Twente? Bij leveren deze perfect op maat. U hoeft alleen de juiste maten te bepalen en deze aan ons door te geven wanneer u een offerte aanvraagt. Wij zorgen voor een scherp aanbod op maat. Als u vragen heeft over het bepalen van de juiste maten kunt u ook contact met ons opnemen.

Onderdak plaatsen

U wilt een ideaal ventilatieklimaat hebben tussen de dakpanplaat en het dakbeschot. Wij raden aan dat u gebruik maakt van een anti-condensfolie die u over de kapconstructie plaatst. Ook kunt u bij ons dakpanplaten met Anti-condensfolie bestellen. Gebruik een stevig soort hout voor de latten, zodat deze bij het uitdraaien van de schroeven niet splijten. Maak de folie goed vast op elke balk en let hierbij op een goede afdichting. Door de uiteinden naar beneden te vouwen en deze vast te maken aan de dakranden, dicht u deze goed af. Om de onderfolie te snijden heeft u een goed scherp mes nodig.

Wanneer het anti-condensfolie ligt kunt u de tengellatten bevestigen van de nok naar de goot. Hierdoor creëert u een goede ventilatieruimte. Vervolgens komen er in de breedte panlatten te liggen op de tengellatten. U begint onderaan bij de goot en plaatst hier een panlat. De afstand tussen de eerste en de tweede lat is kleiner dan de volgenden, die hart tot hart liggen. Deze vallen namelijk beide onder één dakpan plaat. De rest van de pannen worden door één lat ondersteund. De precieze afstand is afhankelijk van de gootconstructie en de plaat. Zorg er altijd voor dat de eerste panlat dikker is dan de rest van de panlatten. Met deze moet u het hoogteverschil van de dakpannen opvangen. Het verschil ligt doorgaans tussen de 10 en 20 mm.

Dakpanplaat monteren

Dakpanplaten monteren gebeurt van onder naar boven en van rechts naar links. U begint dus met de eerste dakpanplaat in de hoek van het dak, rechtsonderin, en werkt vervolgens de hele lengte af – naar boven toe. Daarna begint u links naast de eerste rij en legt u de volgende rij platen in de lengte. Voordat u begint controleert u of het dak haaks is. Door de diagonalen van hoek tot hoek te meten kunt u dit bepalen. Zijn de afmetingen gelijk? Dan is het dak haaks. Als de afmetingen niet gelijk zijn is het dak niet haaks en moet u de eerste plaat zo leggen dat de onderkant van de dakpanplaat de onderste dakrand volgt. Kleine volgende afwijkingen vangt u op door de nokpannen en de windveren.

Vervolgens kunt u de platen stuk voor stuk monteren op de panlatten. Het belangrijkst is dat u rekening houdt met de volgorde en altijd van onder naar boven werkt, van rechts naar links. Voor de dakpanplaat montage gebruik u zelfborende dakpanplaatschroeven in de kleur van de platen: antraciet, zwart of terracotta. Deze schroeven worden geleverd in een doos van 100 stuks. Wij raden in ieder geval 9 á 10 schroeven per m2 aan. U plaatst de schroeven in de dalen van de dakpannen bij zowel de nokrand als de gootrand. In het midden van de plaat kunt u de schroef in een kruisingsverband vastmaken.

Dan moet u de platen nog aan elkaar bevestigen. Hier gebruikt u dezelfde schroeven voor. U plaatst ze op de golven, ook net onder de horizontale lijn van de dakpanpersing. Deze wilt u niet te vast aandraaien, maar ook niet te los. Wanneer u ze te vast aandraait kunt u namelijk de platen beschadigen. Zitten ze te los gemonteerd? Dan behaalt u niet de maximale stevigheid. De schroef zit goed als de ring die aan de schroef zit goed aansluit op de plaat.

Dakpanplaat aanschaffen

In onze online shop vindt u een ruim assortiment aan dak- en gevelplaten, afwerkingsmaterialen en bevestigingsmaterialen. Onze goedkope dakpanplaten zijn verkrijgbaar in antraciet, zwart en rood. De stalen platen zijn eenvoudig te monteren, duurzaam en voorzien van een kleurvaste coating. Deze platen zijn uiterst geschikt voor uw overkapping, tuinhuisje of een afdak en hebben een werkende breedte van 1100 mm. De platen zijn licht door de staal dikte van 0,50mm en gemakkelijk te dragen en monteren.

Weet u niet precies welk aantal meters u nodig heeft voor uw project of twijfelt u over de maatvoering? Dat is geen probleem. Via onze offertetool omschrijft u gemakkelijk uw wensen en ontvangt u, geheel vrijblijvend, een offerte op maat.

Bent u naast dakpanplaten ook nog op zoek naar damwandplaten? Ook daarvoor bent u bij DW Twente aan het juiste adres!

 

Bestel nu & bespaar

5%
op uw bestelling

SHOP
dw twente (1)

Benieuwd wat uw volgende project kost?

Gratis offerte

Direct een antwoord op uw vraag nodig?

Geen probleem! Neem vrijblijvend contact op.

Contact
Contact